Fysiotherapie
Fysiotherapie is een paramedisch beroep dat zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat.
Tevens worden de gevolgen van deze klachten voor de dagelijkse activiteiten geïnventariseerd.
Patiënten met klachten worden ondersteund door oefeningen en diagnostische middelen, geholpen om beweeglijkheid te verbeteren en pijn te verminderen. Er zijn verschillende middelen binnen de fysiotherapie waarmee klachten worden behandeld.
De eerste afspraak vindt er een vraaggesprek plaats. Samen met uw fysiotherapeut gaat u zorgvuldig een beeld vormen van uw klacht.
Na het intakegesprek zal uw fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek doen. Samen met u bespreekt uw fysiotherapeut haar bevindingen en stelt daarna samen met u een behandelplan op met bijbehorende doelen. Dit behandelplan is maatwerk. Elk mens is anders, elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders.
De belangen van de patiënt staan hierbij altijd centraal.
Het is altijd de patiënt die verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen herstel.
De fysiotherapeut speelt hierbij een ondersteunende rol.
De volgende afspraken starten we direct met behandelen om de gestelde doelen z.s.m. te behalen.
Een fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit adviseren, informeren, oefenen en sturen van bewegingen, coördinatie oefeningen, spierkrachttraining, het voorzien in hulpmiddelen en/of massage. Tevens wordt er ook aandacht besteed aan preventie.
Het doel van de fysiotherapie is dat u spoedig weer zo optimaal mogelijk functioneert in de omgeving waarin u leeft, woont en werkt. De fysiotherapeut probeert met u uw herstel te bevorderen door de belemmering voor herstel te verminderen.
Door een aandoening, overbelasting of een operatie kunt u problemen hebben op het gebied van houding, beweging, spierkracht, coördinatie en conditie. U kunt daardoor beperkt raken in uw dagelijkse activiteiten. Fysiotherapie kan dan zinvol zijn.